fbpx

Tanulj meg havazni !

Műanyag pálya vs. Hegyilevegő

Magyar létünkre nem dicsekedhetünk komolyabb hegyekkel, sem ahhoz tartozó kimagasló infrastruktúrával és mégis a havas sportok iránti szeretet nemzetszinten él bennünk. Ha erre a jobb oldali kis google map-ra nézel, máris meghökkenhetsz, hogy milyen gomba mód szaporodtak el a műanyag pályák országszerte, illetve a főváros közelében. Mielőtt a szemöldökünket kezdenénk emelgetni és azon morfondírozni, hogy ennek ugyan mi értelme, hiszen ez se nem hegy, se nem hó érdemes tettenérni rosszallásunkat.

13 valódi hegyoldalba alakított síközpont várja, sajnos egyre kevesebb alkalommal, a téli sportok szerelmeseit, ellenben 35 műanyagpályás, hóvastagsággal és hóminőséggel egyáltalán nem számoló, akár egész évben nyitva tartó oktatáshoz kialakított lehetőséggel számolhat az, aki elhatározta magát.

Műanyagpályák Magyarországon

Ha pedig már megvan az elhatározás további szempontok alapján (is) érdemes lakóhelyünkhöz viszonylag közel keresni és találni oktatási helyszint.

Ha eddig úgyhitted a műanyag pályás csúszásnak vajmi kevés köze van a havas élményhez gondold újra.

Vagy nézz bele itt:

Ellene talán csak az szól, hogy nem kapja meg az ember fia/lánya azt a meseszép környezetet, lélegzetelállító tájképet és pályakomplexumot.

Mellette viszont erőteljes és csábító szempontokat tudunk felvonultatni:

  • jelentősen olcsóbb
  • lényegesen kényelmesebb oktatási mód
  • lassabb, ami tanulási szempontból igazi „wow” faktor
  • könnyebben szervezhető, akár privát, akár csoportos formában szeretnénk igénybe venni
  • szezonon kívül is elérhető, sőt egyáltalán nem kell, hogy befolyásolja a téli terveinket
  • a felszerelés biztosított, külön figyelmet részünkről nem igényel

Ahogy már említettem, töménytelenül sok műanyag pálya várja profi oktatókkal a tanulni vágyókat. Annak ellenére, hogy a havas hegyek iránti rajongásom még a lakókörnyezetem megválasztásában is erőteljesen szerepet játszott, hiszen Ausztriában a hegy lábánál élek én javasolom/tanácsolom tanulóimnak, barátaimnak, családoknak körülöttem, hogy az első lépéseket műanyag pályán tegyék meg.

Elsősorban fölösleges pénzkidobásnak érzem, mégha itt magam ellen beszélek valójában akkor is, hogy azt a legjobb esetben is többszáz kilóméteres utiköltséget még szállás díjjal és pályahasználattal is megfejelve béreljünk privát oktatót az első lépésekhez.

Mindenki olyan könnyedén csinálja, menni fog ez egyedül is.

 

A lakóhelyünkhöz legközelebbi műanyag pályán biztosítani fognak számunkra kezdő felszerelést, ezzel megint spórolhatunk némi aprót, illetve megtanítanak a felszerelés biztonságos használatára is, miközben ugyan havat nem látunk, azonban ennek megfelelően a technikai ruházattól is eltekinthetünk. Szóval az első fél órában máris többször takarítottunk meg energiát, befektetést és szolgáltatási díjat is. A jóérzés máris adott.

Ami magát a mozgásformát illeti, választott sportunkhoz kulcs tényező lesz az ismétlés. Megúszhatatlan, hogy mégha értjük is, és látjuk is magunk előtt a mozdulatsort ne kelljen majd kismilliószor elismételnünk, mire izmainkban eltároljuk az információt. Izommemória kulcs a magabiztos siklásélményhez, így ahogy a kezdő lépések engedik egyre értelemszerűbben, egyre kisebb reakcióidővel pakolgatjuk majd sí vagy hódeszka élményünk építőkockáit egymásra.

Itt visszautalnék a „lassúságra”, ami a kezdetekkor barátunk. A műanyag pálya kiszámíthatóan ugyanolyan, meglehetősen nagy ellenállást érzünk rajta, ez viszont hol itt – hol ott helyzeti előnyhöz segít minket, hiszen kicsit több időnk van a megoldókulcson gondolkozni, izmainkat utasítgatni és kitalálni a következő „problémánk” megoldásást. Ugye, hogy kezd szerethető lenni a síelés, deszkázás olcsóbb, felhasználóbarátabb kezdeti lépése műpályán?

Felső korhatár nincs, gyermekünket pedig 2,5-3 éves kora környékén érdemes először bemutatni a siklás mozgásélményének. Megkötés sincs abban, hogy milyen szintig érdemes igénybe venni a műanyag pályát, a csúszás minden ágazatára építhető kondicionáló vagy technikai tréning, illetve rehabilitációnkban is sokat tud segíteni. Amellett, hogy rengeteg készséget és képességet fejleszt a szabadtérben együtt tölött minőségi idő az igazi ajándék, az igazi nyeremény, az igazi ellenértéke befektetésünknek.

Mire a hegyek felé veszed az irányt már biztos éltartással, magabiztos mosollyal és elégedettséggel többet is tudsz majd befogadni a lenyűgöző panorámából.

 

És végszóra egy lista, hogy merre és hol leled a „gyakorlópályákat” országunkban:

Gyakorlópályák nagyszámban kicsiny országunkban:)

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Open chat
Mondd, miben tudok segíteni?